Despre intervenție, indicații și obiective

Facelift-ul reprezintă intervenția chirurgicală de ameliorare a semnelor marcante de îmbătrânire ale feței, ce redă aspectul întinerit prin întinderea pielii, revolumizarea zonelor ce au diminuat în volum și resuspensia țesuturilor profunde înapoi la structurile osoase, de unde au coborât prin procesul de îmbătrânire. Deoarece semnele îmbătrânirii sunt foarte vizibile și la nivelul gâtului, de obicei se efectuează un lifting cervical în același timp cu cel facial.

Candidații ideali pentru lifting facial si cervical sunt persoanele cu un contur osos facial bine definit, ten de bună calitate și elasticitate, la care țesuturile faciale și cervicale au început să „atârne”. Ridurile profunde sunt ameliorate prin tensiunea obținută în momentul întinderii pielii, însă nu vor dispărea complet, întrucât sunt cauzate de ruptura dermului. Pot fi estompate cu acid hialuronic, iar apariția lor poate fi prevenită din timp, prin tratamente cu toxină botulinică.

Ridurile de expresie, cele peri-oculare și peri-orale nu vor fi modificate, iar fața își va păstra trăsăturile definitorii. Aceste riduri pot fi ameliorate, de asemenea, prin tratamente cu acid hialuronic sau toxină botulinică.

Lifting-ul facial și cervical poate fi utilizat pentru reconturarea facială sau în combinație cu alte tehnici chirurgicale, liposucția gușei, intervențiile asupra pleoapelor, laserul C02 ablativ sau estomparea cearcănelor/ridurilor cu grăsime proprie.

Fiecare pacient poate beneficia de un alt tip de lifting. Începând de la lifting-ul superficial, comun în România, până la cel de tip SMAS sau chiar cel profund, precum Triple Plane și subperiostal. Echipa OZONO, formată atât din chirurgi cu experiență cuprinsă între 15 și 30 ani, cât și din chirurgi tineri, îți va propune varianta optimă, adecvată particularităților cazului tău, dar care îți va respecta propriile dorințe și alegeri.

În schimb, echipa noastră nu recomandă acest tip de intervenție persoanelor cu o stare de sănătate precară, fumătorilor sau persoanelor cu așteptări nerealiste în privința rezultatului.

Pre-intervenție

Într-o primă etapă, va fi necesară o consultație medicală în care vom discuta cerințele pacientului și vom prezenta opțiunile de tratament, avantajele și dezavantajele procedurii, precum și despre eventualele riscuri sau complicații.

Pentru pregătirea intervenției chirurgicale, este necesară realizarea setului de analize de sânge. Rezultatele vor fi analizate și discutate împreună cu medicul anestezist OZONO, pentru a stabili opțiunile de anestezie cu cel puțin o săptămână înainte de intervenție.

Intervenția chirurgicală poate avea loc sub anestezie locală/generală sau sedare, în funcție de amploarea intervenției și de preferințele proprii. Decizia îți va aparține, iar echipa operatorie, respectiv echipa de anestezie îți va sta la dispoziție pentru întrebări, nelămuriri sau curiozități. În cadrul consultației preoperatorii, chirurgul va lua măsurile necesare pentru îmbrăcămintea de compresie pe care o veți purta în perioada postoperatorie.

Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor nesteroidiene, anticoagulantelor, vitaminei E, substanței Ginkgo Biloba, antioxidanților sau a altor remedii naturiste. Recomandăm, de asemenea, evitarea consumului de alcool și expunerea la soare în cele 24 ore pre-intervenție. Va fi necesară oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după aceasta, pentru a preveni riscul accidentelor tromboembolice și problemele de cicatrizare.

Intervenție

Intervenția are loc sub anestezie generală, însă chiar și în acest caz folosim anestezice locale, cu rol de a scădea necesarul de gaze anestezice, pentru a proteja ficatul  pacientului, care metabolizează aceste substanțe. Anestezicul folosit este amestecat cu o soluție specială, ce conține adrenalină și este distribuit uniform, pe toată zona de tratat, pentru a reduce sângerarea la minimum. În funcție de tehnica aleasă, intervenția poate avea o amploare redusă sau mărită. De obicei, pentru a obține o piele întinsă și pentru a putea efectua simultan un lifting al gâtului, se efectuează o incizie cutanată ce începe la tâmplă, coboară razant pe lângă ureche, urmând-o  până în spatele ei.

La jumătatea înălțimii urechii se îndreaptă orizontal, pierzându-se ușor, în păr. Se disecă pielea obrazului și a gâtului și se întinde, pentru a obține un aspect întinerit, apoi se taie excesul. Suturile se fac cu fire resorbabile, rezultând de cele mai multe ori cicatrici fine, foarte puțin vizibile.

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 30 și 180 minute, în funcție de amploarea cazului

  • Anestezia poate fi locală, generală sau prin sedare intravenoasă

  • Variante ale liftingului: lifting nechirurgical cu fire, revolumizare cu grăsime proprie/filler

Post-intervenție

În ceea ce privește timpul de recuperare postoperatorie, acesta este direct proporțional cu amploarea intervenției. Pansamentul este suprimat în ziua de după operație, fiind schimbat pentru un echipament compresiv ce trebuie menținut 7 zile continuu, apoi timp de o lună pe parcursul nopții.

În general, este preconizat un timp de repaus minim de 10 zile și următoarele intervale sunt frecvente: la 5-6 zile postoperator - „întâlnire în familie”, 12 zile postoperator - „întâlnire cu prietenii”, 3-4 săptămâni postoperator - „întâlnire cu străinii”, pentru care intervenția nu va fi evidentă.

Echimozele și edemele temporare apar frecvent la acest tip de intervenție și se remit în aproximativ 10-14 zile. Pot apărea dureri similare unei tensiuni în spatele urechilor, care trec de obicei cu antalgice ușoare.

Recomandăm evitarea expunerii la soare a cicatricilor timp de un an postoperator. De asemenea, recomandăm masajul cu cremă hidratantă pe axul lung al cicatricilor de introducere a canulei timp de un an postoperator. Astfel, ele vor deveni aproape invizibile.

Rezultatul intervenției

Rezultatul poate fi evaluat la 3 luni de la intervenție, după retragerea edemelor. Însă, în acest moment, cicatricile sunt încă roșii și indurate, aspect care se ameliorează după 6 luni postoperator. Remodelarea pielii are loc între 4 și 6 luni, timp în care rezultatul se ameliorează treptat. Aspectul final al cicatricilor și evaluarea corectă a rezultatului are loc abia la 12 luni postoperator.

Riscuri. Complicații

Orice procedură estetică prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO crede că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma o decizie. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerea, sângerarea, hematomul, seromul, vânătăile, iritația locală, inflamația, infecția, dehiscența plăgii sau cicatrizarea vicioasă (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Complicațiile specifice acestui procedeu sunt asimetriile sau iregularitățile de contur cutanat (cele mai comune complicații), care pot fi corectate cu succes prin reintervenție, la minim 6 luni postoperator. Alopecia localizată la nivelul inciziilor este o complicație rară, dar care poate fi corectată prin reintervenție.

Aspectul de „ureche de zână”, cu lobulul acolat la piele, este o altă complicație posibilă, specifică facelift-ului, care necesită reintervenție la minim 6 luni postoperator. Alte complicații specifice, foarte rare sunt tulburările de sensibilitate cutanată, care durează mai mult de 12 luni și/sau asimetria facială prin lezare nervoasă.

Cea mai frecventă complicație a liftingului constă în căderea colțului gurii, cauzată de tracționarea sau chiar lezarea unui ram al nervului, ce asigură mimica. Eventualele simptome dispar, de obicei, în 3-6 luni, dar în cazuri excepționale, modificările pot fi permanente.

Mai multe detalii despre lifting facial si cervical vă pot furniza formularele extensive de informare furnizate de către echipa noastră sau medicii specialiști OZONO România.