Despre procedură, obiective și indicații

Reacția normală a corpului de reparare după un traumatism, fie el accidental sau chirurgical, este aceea de a forma un țesut fibrotic, fapt ce duce la formarea ulterioară a cicatricilor de la nivelul pielii. Uneori, procesul normal de vindecare poate fi modificat, ducând la cicatrici inestetice sau cu impact funcțional asupra zonei în care se află. Există multiple metode de tratament ale acestora. 

Injectarea intracicatricială reprezintă o măsură intermediară între tratamentele topice (precum cremele și compresia) și cele chirurgicale de revizie, implicând administrarea de medicamente în interiorul leziunii. Acestea modulează procesul de cicatrizare, astfel încât evoluția să fie dirijată către „făgașul” natural. 

Cui se adresează procedura?

Procedura este concepută în vederea ameliorării aspectului cicatricilor hipertrofice, keloide sau în cazul în care posibilitatea apariției acestora este crescută.

Pre-intervenție

Această etapă constă în consultația medicală de specialitate. Discuția cerințelor tale și prezentarea tuturor opțiunilor de tratament cu avantajele și dezavantajele specifice se vor desfășura, de asemenea, în cadrul acestei etape. 

Intervenție

În mod obișnuit, procedura se realizează folosind o anestezie topică. În funcție de particularități precum dimensiunea și localizarea cicatricii, aceasta poate fi suplimentată prin realizarea unei anestezii locale. Se injectează o cantitate mică de derivați steroidieni în interiorul cicatricii, iar în funcție de complexitatea cazului, durata procedurii este cuprinsă între 15 și 30 de minute. 

După intervenție

Această intervenție este rareori dureroasă, dar în cazul în care apar dureri, ele pot fi tratate cu ajutorul unor antalgice uzuale. Activitatea cotidiană poate fi reluată imediat după procedură, însă trebuie evitat efortul și temperaturile crescute.

Rezultatul procedurii

Datorită funcției modulatoare a substanței injectate, rezultatul începe să fie observabil după câteva săptămâni de la injectare și sunt necesare în mod frecvent repetări ale procedurii la intervale de aproximativ 6 săptămâni până la obținerea efectului dorit.