Reacția normală a corpului de reparare după un traumatism, fie el accidental sau chirurgical, este aceea de a forma un țesut fibrotic, fapt ce duce la formarea ulterioară a cicatricilor de la nivelul pielii. Uneori, procesul normal de vindecare poate fi modificat, ducând la cicatrici inestetice sau cu impact funcțional asupra zonei în care se află. Există multiple metode de tratament ale acestora.

Procedurile de revizie chirurgicală ale cicatricilor sunt o serie de tehnici menite să înlocuiască o cicatrice inestetică sau să modifice forma și așezarea unei cicatrici care limitează funcțiile normale ale regiunii în care se află.

Cui se adresează?

Intervențiile chirurgicale de această natură sunt destinate pacienților la care este necesară repoziționarea, remodelarea sau micșorarea unei cicatrici preexistente cu impact funcțional sau estetic semnificativ.

Pre-intervenție

Această etapă constă în consultația medicală de specialitate. Discuția cerințelor tale și prezentarea tuturor opțiunilor de tratament cu avantajele și dezavantajele specifice se vor desfășura, de asemenea, în cadrul acestei etape. 

Intervenție

În cazul cicatricilor de mici dimensiuni, procedura implică o anestezie locală, excizia cicatricii preexistente și reconstrucția defectului obtinut, astfel încât noua cicatrice să aibă un efect estetic și funcțional mai redus. În ceea ce privește durata intervenției, aceasta este de aproximativ o oră. 

În cazul cicatricilor mai mari, poate fi necesară o anestezie regională sau generală, cu durată de pâna la 3 ore și pot necesita recoltarea unor grefe de piele dintr-o altă zonă puțin vizibilă a corpului. 

Cele de dimensiuni foarte mari (precum cele secundare arsurilor) pot necesita mai multe intervenții spațiate la câteva luni distanță, uneori și cu implantarea unui expander tisular (un rezervor care va fi umplut periodic pentru a avea la dispoziție mai multă piele sănătoasă, proces similar celui la care este supusă pielea abdominală în timpul sarcinii).

Post-intervenție

Recuperarea după intervenție variază în funcție de complexitatea cazului. După revizia unei cicatrici de mici dimensiuni, activitățile cotidiene pot fi reluate începând cu a doua zi, iar pentru intervențiile de amploare, perioada de recuperare poate dura între 7 și 10 zile. Similar, durerea este legată de dimensiunile cicatricii, disconfortul fiind controlabil cu antalgice uzuale. 

Rezultatul intervenției

Aspectul modificat al cicatricii este evident încă de la finalul intervenției, dar procesul normal de vindecare durează aproximativ 1 an, perioadă în care vor trebui utilizate metode suplimentare de ghidare a acestuia, precum masajul cotidian al noii cicatrici, limitarea expunerii acesteia la soare și utilizarea de benzi siliconice sau îmbrăcăminte compresivă, în funcție de caz.