Nevi pigmentari (alunițe)

Despre procedură, indicații și obiective

Nevii pigmentari reprezintă formațiuni tumorale benigne, ce pot exista în orice zonă acoperită de piele. Aceștia pot necesita excizia chirurgicală, în cazurile în care fie provoacă o neplăcere din punct de vedere estetic, fie au suferit traumatisme, modificări de formă, culoare, dimensiune sau altele.

Excizia acestora se face în țesut sănătos de jur împrejur, astfel încât toată leziunea să poată fi îndepărtată. Ca atare, cicatricea rezultată în urma operației va fi întotdeauna de dimensiuni mai mari decât nevul. În cadrul acestei intervenții, este luată în calcul o serie de variabile, astfel încât cicatricea să fie cât mai puțin vizibilă.

Orice țesut excizat trebuie supus unui examen anatomopatologic (la microscop), în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine.

Obiectivul principal al acestui tip de intervenție constă în excizia în totalitate a formațiunii, cu o povară cicatricială minimă. Recomandăm efectuarea intervenției în cazul oricărei leziuni pigmentare desemnate de către medicul dermatolog, respectiv nevilor inestetici sau traumatizați.

Pre-intervenție

Pentru stabilirea modalității de realizare a intervenției, este nevoie de o consultație, în care vei discuta cu echipa noastră medicală. Ulterior, în funcție de tipul de anestezie dorit, poate fi necesară consultația și cu medicul anestezist, când se va decide și varianta optimă de reconstrucție, precum și alternativele posibile.

În general, intervenția realizează cu anestezie locală. Pentru realizarea acesteia în condiții de siguranță,  este necesar un set analize de sânge, precum hemoleucograma și verificarea coagulării.

Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor non-steroidiene, anticoagulantelor, Vitaminei E, Ginkgo Biloba, antioxidanților sau alte remedii naturiste.

În vederea obținerii unei cicatrici cât mai puțin vizibile și pentru a preveni eventuale complicații, recomandăm evitarea completă a fumatului și oricărui alt produs ce conține nicotină, începând cu 30 de zile înainte de intervenție și 20 de zile post-intervenție.

Procedura se realizează, în mod obișnuit, sub anestezie locală. În funcție de particularități, aceasta poate fi suplimentată prin realizarea unei sedări intravenoase sau, în cazuri excepționale, sub anestezie generală.

În cazul utilizării anesteziei locale, se efectuează injecții cutanate adiacente leziunii, ce determină eliminarea senzațiilor dureroase. Efectul anesteziei poate dura până la 6 ore de la injectare. În cadrul intervenției, se va exciza nevul pigmentar și se va trimite ulterior la examenul anatomopatologic.

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 15 și 30 minute.

  • Anestezia poate fi locală, generală sau prin sedare intravenoasă.

  • Variante: electrocauterizarea sau criogenizarea leziunii (metode care nu permit evaluarea completă a marginilor formațiunii, în cazul în care este de origine tumorală maligna).

Post-intervenție

În general, activitatea cotidiană poate fi reluată imediat după intervenție. În primele 24 de ore de la intervenție, recomandăm folosirea unui ice pack timp de 15-20 de minute la fiecare oră. Acesta reduce semnificativ inflamația normală a țesuturilor și, ca atare, previne sau micșorează durerea. În funcție de nevoi, puteți folosi antalgice, precum paracetamol.

După 24 – 48 ore, plaga postoperatorie este etanșă, deci poate fi spălată cu apă și săpun (duș). În cazul în care au fost necesare fire de sutură la suprafață, acestea vor trebui scoase la 5 – 14 zile, în funcție de regiunea în care se află.  În primele 20 – 30 de zile, este de preferat evitarea efortului fizic ce poate pune în tensiune plaga operatorie, aceasta neavând încă rezistență mecanică a țesutului normal.

Recomandăm masajul cicatricilor, folosind crema hidratantă, timp de un an postoperatoriu; în schimb, cicatricile trebuie să fie evitate de expunerea la soare, pentru a deveni în scurt timp aproape invizibile.

Care este rezultatul?

Rezultatul final poate fi corect evaluat la minim un an postoperatoriu, fiind timpul fiziologic necesar unei cicatrici pentru a se matura: aceasta devine moale, fină, suplă, colorată palid-sidefiu.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta aduce. De reținut este faptul că nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma o decizie informată. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție, dacă aveți nelămuriri sau întrebări.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerea, sângerarea, hematomul, seromul, vânătăile, iritația locală, inflamația, infecția, dehiscența plăgii sau cicatrizarea vicioasă (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Mai multe detalii despre tumorile cutanate vă pot furniza formularele extensive de informare OZONO sau echipa noastră medicală.