Despre intervenție, obiective și indicații

Abdominoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală de reconturare a întregului abdomen, de eliminare a pielii și a țesutului grăsos în exces din partea inferioară a abdomenului, dar și de întărire a mușchilor abdominali.  

Această intervenție se realizează frecvent după naștere, pentru a aduce în poziție normală mușchii abdominali depărtați în timpul sarcinii, pentru a remodela cicatricea de cezariană și pentru a elimina excesul de piele sau vergeturile apărute prin distensia cutanată în cele 9 luni de sarcină.

Deși se realizează prin excizia unei porțiuni de piele și țesut grăsos, nu reprezintă o metodă de slăbire. Abdominoplastia este indicată persoanelor stabile ponderal minim 6 luni, care au ajuns la greutatea dorită. În caz contrar, rezultatele sunt variabile în timp.

De obicei, abdominoplastia este utilizată pentru conturarea siluetei în combinație cu alte tehnici chirurgicale, precum liposucția, ridicarea sânilor, lifting de coapse sau alte proceduri. Grăsimea prelevată prin liposucție în cadrul abdominoplastiei poate fi folosită, de asemenea, pentru a mări sau contura alte zone (mărire de sâni / fese cu grăsime autologă, estomparea cearcănelor etc.).

Echipa noastră recomandă acest tip de intervenție persoanelor aflate în perioada post-sarcină, dar și în cazul persoanelor care își doresc scăderea în greutate sau îndepărtarea efectelor acesteia.

În schimb, nu recomandăm abdominoplastia persoanelor supraponderale și celor cu o stare de sănătate precară, precum și persoanelor cu așteptări nerealiste în privința rezultatului.

Pre-intervenție

Prima etapă constă în consultația medicală de specialitate, în cadrul căreia se realizează discuția cerințelor pacientului, analiza abdomenului, a laxității cutanate, a vergeturilor, depărtării mușchilor abdominali și prezentarea opțiunilor de tratament, cu avantajele și dezavantajele specifice.

Intervenția chirurgicală are loc în majoritatea cazurilor sub anestezie generală, dar în cazul unor intervenții de amploare redusă, echipa operatorie și echipa de anestezie îți vor sta la dispoziție pentru eventualitatea unei anestezii locale sau sub sedare.

Pentru pregătirea intervenției chirurgicale, ți se va recomanda recoltarea de analize sânge și efectuarea unui consult cardiologic. Rezultatele acestor investigații vor fi discutate cu medicul anestezist OZONO, pentru a pregăti desfășurarea în siguranță a intervenției.

 

Cu 7 zile înainte de procedură, recomandăm evitarea aspirinei, antiinflamatoarelor non-steroidiene, anticoagulantelor, Vitaminei E, Ginkgo Biloba, antioxidanților sau altor remedii naturiste. OZONO va furniza un săpun chirurgical, pe care îl vei folosi la duș în seara ce precede intervenția și în dimineața intervenției.

În cadrul consultației preoperatorii, chirurgul va lua măsurile necesare pentru îmbrăcămintea de compresie pe care o vei purta în perioada postoperatorie. Se recomandă oprirea fumatului cu 6 săptămâni înainte de intervenție și 8 săptămâni după, pentru a preveni riscul accidentelor tromboembolice, precum și problemele de cicatrizare.

Intervenția

După instalarea anesteziei generale, se infiltrează zona de operat cu o soluție cu adrenalină, pentru a reduce sângerarea la minim. Se aspiră prin liposucție țesutul adipos de pe flancuri, pentru a remodela armonios întregul contur abdominal. Urmează disecția cu electrocauterul, dinspre pubis către marginea inferioară a sternului, în formă de Turn Eiffel.

Se va elimina excesul de piele, de obicei aflat între buric și pubis. Buricul este protejat și, în momentul suturii, va fi poziționat în poziția sa naturală. Sutura se realizează respectând planurile anatomice, fiind urmată de pansamente ce elimină tensiunea în plaga postoperatorie, pentru a favoriza o cicatrizare de bună calitate. Ulterior, se va aplica îmbrăcămintea de compresie, atât în zona abdominală, cât și pe celelalte zone unde s-a efectuat liposucția, dacă este cazul.

Grăsimea prelevată poate fi procesată prin spălare, decantare și centrifugare, în cazul în care pacientul nostru dorește reintroducerea acesteia în anumite zone (mărirea sânilor, feselor etc.).

Precizări

  • Durata intervenției este cuprinsă între 2 și 4 ore, în funcție de amploarea cazului.

  • Anestezia este generală.

  • Variante: liposucție sau lifting abdominal circular.

Post-intervenție

Apropierea mușchilor abdominali se resimte ca o presiune relativ dureroasă, suportabilă cu ajutorul unor antalgice. Primul pansament se efectuează la 48 ore postoperator, după care se poate efectua duș zilnic și nu mai sunt necesare pansamentele.

Îmbrăcămintea specială de compresie joacă un rol important în rezultatul final și trebuie purtată timp de 4-6 săptămâni. Poate fi însoțită de ciorapi de compresie și de tratament anticoagulant timp de 14 zile postoperator, în cazul pacienților care au avut liposucție la nivelul membrelor inferioare.

Timpul de recuperare postoperatorie este direct proporțional cu amploarea operației, dar reluarea activităților profesionale se poate face, de obicei, după 14 zile. În cazul activităților sportive, pot fi reluate începând cu 4 săptămâni de la intervenție. Recomandăm evitarea expunerea la soare a cicatricilor și masarea acestora cu o cremă hidratantă, timp de un an postoperatoriu.

Rezultatul intervenției

Rezultatul preliminar este vizibil imediat postoperatoriu, însă retragerea treptată a edemelor se realizează în 3-4 săptămâni, remodelarea pielii are loc în 4-6 luni, iar maturarea cicatricii are loc în 12 luni. În acest timp, rezultatul se ameliorează treptat, iar rezultatul final poate fi corect analizat abia la un an postoperator.

După un an postoperator, se vor reevalua cicatricile și se vor discuta eventualele corecții necesare, alături de echipa noastră medicală. De obicei, acestea sunt minore și se pot efectua sub anestezie locală.

Riscuri. Complicații

Orice procedură prezintă anumite riscuri și limitări, care trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care aceasta le aduce. Nu există procedee minune. Echipa OZONO consideră că toți pacienții trebuie informați cu maximă sinceritate în această privință, pentru a-și putea asuma o decizie informată. Pentru toate procedurile, OZONO furnizează formulare extensive de informare. Vă încurajăm să vă informați în legătură cu riscurile procedurilor alese, iar noi vă stăm la dispoziție, dacă aveți nelămuriri sau întrebări suplimentare.

Complicațiile uzuale ale oricărui tip de intervenție chirurgicală sunt durerea, sângerarea, hematomul, seromul, vânătăile, iritația locală, inflamația, infecția, dehiscența plăgii și cicatrizarea vicioasă (cicatrici hipertrofice sau atrofice, hipercromice sau acromice).

Cel mai des întâlnite complicații ale abdominoplastiei sunt cicatricile (asimetrice, ascensionate, roșii, lărgite), dar care pot fi corectate prin reintervenție, la minim 6 luni postoperatoriu. Alte complicații mai puțin frecvente sunt necroza țesutului grăsos, cu drenajul unui lichid uleios timp de câteva zile și diminuarea sensibilității pielii abdominale.